20 ianuarie 2013

UE îți dă, dar din păcate nu îți bagă și în traistă...


Primirea de catre România a fondurilor europene pentru dezvoltare – in valoare de zeci de miliarde de euro - este o sansa unica in istoria tarii noastre, si este o sansa pe care nu avem dreptul sa o ratam. In decursul istoriei noastre, cei dinafara tarii au venit numai ca sa ne fure resursele(romanii, popoarele migratoare, turcii, rusii, austriecii si multi altii). E prima data cand primim dinafara o suma atat de considerabila gratuit, si e nevoie sa ne ridicam la inaltimea momentului. Avand in vedere starea de saracie crunta si subdezvoltare in care se zbate o mare parte din poporul nostru, ratarea acestei sanse unice de dezvoltare, crestere a nivelului de trai si iesire din saracie echivaleaza cu o tradare si o crima impotriva natiunii române.

Iata ce s-a intamplat in prima etapa de absorbtie a fondurilor europene(2007 - 2013): tara noastra a intrat complet nepregatita, fara proiecte viabile. Si asa am continuat si in urmatorii ani. Rezultatul: dupa prima etapa, Romania are cea mai mica rata de absorbtie a fondurilor din intreaga Uniune Europeana(7,4%). Consecintele: infrastructura tarii a ramas  intr-o stare primitiva, economia se taraste in genunchi, nivelul de trai scade continuu, nivelul de saracie creste. In plus, am ajuns sa ne indatoram si la FMI. 

La celalalt capat al clasamentul se afla Polonia, cu o rata de absorbtie de aproape 98%! Polonia a reusit in perioada 2007-2012 sa foloseasca aproape in intregime suma alocata de 68 miliarde de euro. Rezultatul pentru polonezi: dezvoltarea accelerata a infrastructurii si a economiei, 600 km de de cale ferată, sute de km de autostrăzi, investiţii masive în educaţie, IT si sănătate. Ca o consecinta, Polonia este  singura tara din UE care a avut crestere economica pe toata perioada ultimei crize economice(din 2007 pana in prezent).

In schimb, Guvernul Romaniei si-a permis luxul de a pierde fonduri europene nerambursabile in valoare de aproape 20 de miliarde de euro imprumutand, totodata, cu dobanda, de la FMI si CE, 19 miliarde de euro...daca nici asta nu poate fi considearata o crima impotriva tarii, atunci nu stiu ce poate fi...

Cauzele acestei monumentale si tragice ratari(cel putin pana in momentul de fata), sunt: incompetenta, neglijenta, coruptia si birocratia - "calitatile" caracteristice clasei politice care ne conduce de 23 de ani si ale grupurilor de interese din spatele politicienilor.

Solutia ar fi sa incercam sa ne trezim cat mai e timp, si sa nu ratam trenul si in a doua etapa de finantare care urmeaza sa inceapa. Eu cred ca solutia cea mai buna ar fi bazata pe o colaborare stransa cu Polonia, tara cu care avem deja relatii destul de bune. Nu e cazul sa ne chinuim acum sa reinventam noi roata. Exista deja un model foarte eficient, dovedit in practica – modelul polonez. Putem sa-l adoptam si noi printr-un parteneriat special cu Polonia prin care sa aducem specialisti polonezi care sa ofere consiliere detaliata in probleme legate de dezvoltare regionala si absorbtia fondurilor europene.

Eu zic ca destul timp am fost dispretuti si priviti de sus de catre celalti europeni. Si avand in vedere faptul ca in majoritatea clasamentelor privind gradul de dezvoltare suntem pe la coada, e destul de greu sa-i condamni. Macar acum, in al unsprezecelea ceas, e momentul sa incepem sa recuperam decalajul fata de celelalte tari europene si sa ne recapatam prestigiul, imaginea si demnitatea in familia natiunilor europene. Si nu e vorba aici numai de imagine si demnitate nationala. Pentru milioane de români, e vorba de iesirea din saracie, de un nivel de viata mai decent, de accesul mai bun la invatamant si sanatate. Si nu avem voie sa ratam aceasta sansa din nou - mai ales pentru cei care traiesc in conditii grele, dar si pentru cei din clasa se mijloc care se lupta pentru o viata mai buna si nu vor sa-si paraseasca tara.

Deșteaptă-te române, macar acum, în ultimul ceas.


2 comentarii:

  1. "In decursul istoriei noastre, cei dinafara tarii au venit numai ca sa ne fure resursele" - gasesc un pic cam prea radicala afirmatia. afirmatia exclude toata investitiile facute la noi dupa revolutie (de exemplu Dacia) si inante de revolutie - a se vedea investiile facute in campurile petroliere sau investiile englezesti de la dunare dupa liberalizarea comertului pe dunare pana la investitiile evreilor de dinante de razboi sau cele ale sasilor...

    RăspundețiȘtergere
  2. in privinta faptului ca nu trebuie pierdut acest tren sunt perfect de acord.

    RăspundețiȘtergere