4 ianuarie 2013

Despre morți numai de bine?


Moartea lui Sergiu Nicolaescu tinde sa reclame funeralii nationale desi personalitatea lui este extrem de discutabila. Consider ca clarificarea imaginii propangandistice a regizorului in articolul de mai jos, semnat de dl. Mircea Cioponea, ne poate ajuta se intelegem mai bine mecanismele propagandei si sa restabilim echilibrul judecatii. Ii multumesc domnului Cioponea pentru contributie si sper ca pe viitor tot mai multi admiratori ai unei gandiri libere sa se alature proiectului


"La moartea unui alt mare titan al Rrromaniei Dacice, Adrian Paunescu, fluvii de lacrimi au invadat ecranele, oamenii se intrebau cum ne putem continua vietile fara versurile "poetului nepereche", mesterii au inaltat statui comemorative si nu putin a fost pana cand "boborul" sa nu se incoloneze sa isi strige mut durerea la fel ca in ’53 la  moartea lui Stalin...

Ieri a murit Sergiu Nicolaescu si ecranele au fost iar invadate de "imensa personalitate creatoare" a Maestrului. Rand pe rand se perinda pe ecran toti actorii tarii sa ii aduca un ultim omagiu. In semn de respect ieri seara am trait fericirea de a mai vedea inca odata filme din seria Comisarului Moldovan cu legionari care il venerau pe Regele Mihai si oamenii de bine ai partidului care erau impiedicati sa faca dreptate in tara de  regele-tiran, partidele-banditesti si legionarii cu parpalace negre, totul deavalma. Asta in timp ce pe alt post rula Pistruiatul , una dintre marile realizari artistice ale "Maestrului". Despre aceasta "capodopera" cuvintele nu pot exprima trairea sufleteasca care este trezita in sufletul privitorului…


Presimt insa ca defilarea "bocitoarelor" nu se va opri aici. Guvernul il va decora post-mortem, Armata il va inainta in grad iar Ministerul Culturii ii va sculpta basorelieful pe Arcul de Triumf. Vor fi emisiuni care vor analiza personalitatea, viata si opera celui trecut in eternitatea filmului romanesc si care va deveni o figura mitica. Vor fi rulate filmele istorice Mihai Viteazul, Mircea, Coroana de Foc si il vom vedea iarasi pe Maestru in rolul Regelui Carol I…

Nu zic ca este rau pentru ca in definitiv intelepciunea populara romaneasca stipuleaza clar ca "despre morti numai de bine"… Cred inca ca in modernitate zicalei i-ar trebui un bemol. Despre morti numai de bine, insa cu masura. Moartea oricui este o durere. Pentru fiecare om care moare, cineva sufera. Disparitia cuiva nu trebuie sa fie prilej de ponegrire a defunctului insa cu atat mai mult de propagare de minciuni despre el. Moartea cuiva nu elimina judecata, nu suspenda ratiunea si nu trebuie sa fie prilej pentru proliferarea minciunii in viata celor ramasi in urma.

Sergiu Nicolaescu nu a fost un mare regizor. Nu a fost un mare talent. Sergiu Nicolescu nu ar fi existat fara regimul comunist. Orice privitor decent isi poate da seama de masura talentului sau vizionand doua-trei pelicule. Nu trebuie sa fi un expert in cinematografie ca sa vezi cat de cliseistica este toata creatia sa. Trebuie sa vezi "Poker" (caracterizat de Maestru ca un “film complicat”) sa intelegi ca oricata pelicula sau actori talentati ar fi avut la dispozitie,  rezultatul ar fi fost acelasi fiasco jenant. Nicolaescu a folosit regimul pentru filmele sale in aceasi masura in care regimul l-a folosit pentru propagarea ideilor oficiale. In filmele sale toata istoria este mistificata in cel mai rusinos mod, desi cu instrumente destul de puerile. Filmele au fost popularizate si au beneficiat de bugete la care altii doar visau, nu pentru ca ar fi fost foarte bune (nici nu exista o masura a valorii)  ci pentru ca conveneau si serveau national-comunismului. Nicolaescu a beneficiat de mari actori pentru ca el era Regizorul care avea la picioare intreaga industrie de film comunista. Anticomunismul recent clamat de Maestru este jenant si dezonorant pentru el. Dupa logica sa regimul comunist ii punea la picioare, intr-o inconstienta uluitoare,  resurse imense pentru ca el sa propage idei anticomuniste. No comment…

Sergiu Nicolaescu a servit Cinematografia romaneasca atat cat Adrian Paunescu a servit Literaturii romane. Regizorii tineri premiati astazi in Europa nu se revendica filonului Nicolaescu. Dupa revolutie Sergiu Nicoleascu nu a facut nimic pentru ca acesti oameni decenti si talentati sa se poata exprima, desi era parte a puterii si se putea revansa. Si-a continuat proiectele in aceasi spirit, ultimul sau film Candele de zapada avand scenariul semnat de un alt "titan" - Corneliu Vadim Tudor. Din nou, no comment…

Poate ca asta ar fi solutia. Sa nu mai comentam ci doar sa constatam .  Sa nu il hiperbolizam, sa nu ii ridicam statui. Poate ca solutia ar mai fi sa incercam sa intelegem si sa ne dezvrajim. Si poate dupa aceea sa ne indragostim din nou de Film. " 

Mircea Cioponea este fondatorul  blogului de stil masculin - Claymoor - si un admirator al gandirii libere si al liberalismului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu