15 ianuarie 2013

Despre potențialul irosit al României



Dupa atatia ani de guvenare corupta si incompetenta, lipsita de o viziune de perspectiva si de un plan coerent de dezvoltare a tarii, iata unde am ajuns: in majoritatea clasamentelor România se afla pe ultimul sau penultimul loc in Uniunea Europeana. Si asta, avand un potential si niste resurse pe care multe tari care o duc acum mult mai bine si le-ar dori dar nu le au. Iata cateva exemple concrete. 

Sa luam pentru inceput agricultura. Avand terenuri agricole cu o calitate foarte buna a solului, in România se lasa necultivata, in paragina, peste o treime din suprafata agricola...iar alte state care au mai mult deșerturi au ajuns sa importe pamant agricol(unele chiar din România)... In acelasi timp, productivitatea agriculturii românesti este cea mai scazuta din UE. Specialistii europeni in agricultura au facut recent un studiu care arata ca folosirea la potential maxim a suprafetei agricole a României ar putea asigura necesarul de hrana pentru circa 80 de milioane de oameni. Iata unde am putea si ar trebui sa ajungem, cu o politica agricola inteligenta si jucandu-ne bine cartea subventiilor europene pentru fermieri (dupa modelul Frantei si al Poloniei).

Sa luam apoi potentialul turistic al României. Tara noastra se situeaza pe locul 162 din 174 de tari in privinta contributiei turismului la PIB. Si asta neducand lipsa de atractii sau diversitate si avand un potential turistic incontestabil. România are 7 obiective turistice importante pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, insa acestea sunt insuficient promovate in strainatate.

Problemele principale sunt lipsa investitiilor, lipsa unei strategii pe termen lung si a unui marketing de buna calitate si infrastructura inca primitiva. Campaniile de promovare a imaginii României in strainatate au de obicei rezultate jalnice sau ridicole (vezi de exemplu recenta campanie de promovare, in care, dupa ce s-au cheltuit sume importante, s-a ajuns la “descoperirea” unei frunze ca “brand de tara”...).

Si asta nu e tot...sunt si alte probleme, de sistem, care impiedica tara noastra sa-si valorifice potentialul turistic. Iata un exemplu concludent: acum vreo 10 ani, cel mai mare operator de turism din Europa (din Germania) a decis sa investeasca masiv pe litoralul românesc. S-au lovit insa ca de un zid de birocratie, legislatie incalcita si mai ales de coruptia generalizata. S-ar parea ca li s-au cerut niste “comisioane” atat de mari, incat au hotarat sa se retraga, pentru ca nu mai merita... S-au dus in Bulgaria, au investit masiv in hoteluri si infrastructura si apoi au inceput sa aduca in masa turisti din Vest. Rezultatul se cunoaste: pe litoralul nostru ramas in paragina gasesti o mana de turisti straini, iar pe litoralul bulgar vin sute de mii de turisti din Vest si chiar foarte multi turisti români... Eu zic ca e timpul sa incepem sa ne folosim potentialul turistic, care, printr-o politica potrivita de investitii si promovare ar putea deveni un contribuitor semnificativ la bugetul si la bunastarea tarii noastre. 
Sa dea Dumnezeu sa apucam sa traim vremea cand faimoasa zicala “România e o tara frumoasa...pacat ca e locuita...” va deveni doar o gluma proasta din trecut.

Sa mai luam apoi potentialul uman al României. In multe domenii avem specialisti de talie europeana sau chiar mondiala. Avem tinere talente de exceptie in muzica, avem frecvent medaliati olimpici internationali la informatica, matematica, fizica si la diverse discipline sportive. Avem inventatori de valoare premiati in competitii internationale, dar a caror inventii nu sunt puse in practica (cel putin nu in România). Problema e ca multe dintre aceste talente valoroase sunt deja in afara tarii sau intentioneaza sa o paraseasca... Problema e ca guvernele României din ultimii 23 de ani nu s-au aratat capabile sa ia masurile necesare pentru a pastra, recupera si folosi potentialul acestor tinere (si nu numai tinere) talente pentru dezvoltarea tarii. Si acum, cand avem nevoie mai mult ca oricand de buni specialisti, de oameni bine pregatiti si competenti in toate domeniile, acestia emigreaza in masa in Occident sau aiurea, cautand cu disperare o viata decenta, o viata pe care actuala clasa politica nu s-a dovedit in stare sa le-o asigure. Si nu e vorba ca am fi o tara cu adevarat saraca, lipsita de resurse de orice fel. Resurse financiare ar fi suficiente sa se faca multe lucruri bune...problema e ca s-a furat si se fura prea mult din resursele statului. Si in alte tari, mai civilizate, exista coruptie si se mai fura. Problema insa e de procent. In tari mai civilizate, se fura 5-10% maxim. In România se fura cam 70-80%... Cred ar fi momentul sa oprim jefuirea sistematica a statului care are loc de la revolutie incoace. Iar asta nu se poate face decat prin înnoirea clasei politice, prin aparitia unei noi forte politice de dreapta formata din oameni tineri, competenti, energici, integri, onesti, care sa incerce sa puna pe primul loc interesele si binele tarii si nu mereu interesul si binele personal.

Așa cum zice o înțeleaptă (dar din păcate nu prea folosită în practică) zicală românească: “Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă în traistă.”. Cred că e timpul să începem să profităm de șansele pe care le-am primit și să le fructificăm la maxim, pentru binele nostru, al tuturor românilor care nu vrem sa emigrăm.

Deșteaptă-te române, măcar acum, în ultimul ceas.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu