13 iulie 2013

Despre șansele pierdute de România după revoluție



Există momente hotărâtoare în viața unor națiuni, când istoria le dă o șansă deosebită de împlinire a aspirațiilor, de reușite și afirmare excepțională pe plan intern și extern. Un astfel de moment cheie a fost pentru națiunea română anul 1918 - anul în care majoritatea ținuturilor locuite de români s-au reunit într-un singur stat - România Mare. Mulți factori interni și externi au contribuit la această Mare Unire; dintre cei externi cel mai important a fost prăbușirea și dezmembrarea parțială a marilor imperii care subjugau ținuturi locuite de români(Imperiul Rus, Imperiul Austro-Ungar). Iar dintre factorii interni au primat dorința fierbinte pentru unire a poporului și acțiunea hotărâtă și convergentă a tuturor factorilor politici(începând cu partidele politice, membrii guvernului, Ion I.C. Brătianu, și terminând cu Regele Ferdinand și Regina Maria). Dumnezeu a dat o mare șansă poporului român în 1918, iar poporul și conducătorii săi de atunci au reușit să se ridice la înălțimea momentului și să o fructifice. Cinste lor!

Următorul moment decisiv, în care națiunea română ar fi putut "să-și croiască altă soartă", mai putin crudă, pe care să fie obligați să o accepte și "cruzii săi dușmani" interni și externi, a fost momentul de după revoluția din 1989. Mai precis, perioada decembrie 1989 - mai 1992. În această perioadă de mari schimbări pe plan european și mondial, țara noastră a avut șansa unei cvadruple schimbări care ar fi avut urmări extraordinare în dezvoltarea materială și spirituală a României postdecembriste. Dar, din păcate, datorită orbirii, corupției și relei- voințe a clasei politice conducătoare, România a ratat toate aceste patru șanse de înnoire... Să le analizăm în ordine cronologică și să vedem cum și de ce au fost ratate.

Prima șansă a fost chiar în momentul când Ceaușescu a fugit din sediul C.C. pe 22 decembrie 1989 și a pierdut din mână frâiele puterii. Atunci s-a terminat Revoluția și a început furarea ei de către comuniștii și securiștii grupați în F.S.N. în jurul lui Ion Iliescu, hotărâți să facă orice ca să pună măna pe putere și să nu își piardă privilegiile. O parte dintre români s-au trezit atunci și au ieșit in Piața Universității, cerând eliminarea comuniștilor din funcțiile publice(celebrul punct 8 al Proclamației de la Timișoara). Dar Iliescu și acoliții lui au intrat în panică și, ca ultimă soluție de a nu pierde puterea, au chemat minerii să facă "ordine și curățenie" în capitala "rebelă" în 13-15 iunie 1990. Astfel s-a pierdut șansa esențială a curățirii noii clase politice de foști comuniști și securiști și șansa unui început bun în viața politică, fapt cu consecințe covârșitoare pentru societatea românească postrevoluționară. Ca urmare, azi, la 23 de ani după revoluție, suntem încă conduși de foști comuniști și securiști și chiar de urmașii lor, care și-au împărțit funcțiile și resursele după voie, tratând țara noastră ca pe moșia lor. Că doar sunt "baronii noștri locali", nu?

A doua șansă a fost atunci când patriarhul Teoctist a simulat o abdicare ca urmare a presiunii opiniei publice și a acuzațiilor de colaborare cu regimul comunist. În luna ianuarie 1990, patriarhul a spus ca se va retrage din funcție și s-a retras temporar la mănăstirea Sinaia. Însă, după o schemă clasică de manipulare, a susținut că a fost informat că "poporul îl vrea înapoi" și el nu poate să refuze "voința poporului", așa că a revenit la Patriarhie. S-a pierdut astfel șansa importantă din punct de vedere moral și spiritual pentru Biserica Ortodoxă Română de a curăța Sinodul de ierarhii care au colaborat pe față cu regimul comunist. Ar fi fost benefică o retragere de onoare a tuturor celor vizați, în frunte cu patriarhul, lăsând locul liber pentru ierarhi mai tineri(sau mai bătrâni), dar nepătați moral. Socotesc că de exemplu, Bartolomeu Anania ar fi fost unul dintre cei care ar fi fost vrenici să ia scaunul patriarhal pentru a aduce curățirea necesară în biserică. De asemenea, toți preoții care dintr-un motiv sau altul au colaborat cu Securitatea comunistă ar fi trebuit să facă o mărturisire publică a păcatelor în fața enoriașilor lor, lăsând la latitudinea membrilor parohiei să decidă dacă mai vor să-i accepte în continuare ca păstori(dupa pilda dată de un episcop din Pateric). Dar, din păcate, și această șansș a fost ratată, pentru că ierarhii colaboraționiști nu au avut tăria, moralitatea și smerenia să se dea la o parte. Iar urmările se vad până azi: în Sfântul Sinod există încă mulți ierarhi care au "dosar" și sunt deci șantajabili de către puterea politică. 

A treia șansă ratată de România după revoluție a fost în 1991, când după destrămarea Uniunii Sovietice, a apărut pe neașteptate posibilitatea reunirii cu Basarabia. Peste 1 milion de basarabeni(un sfert din populația țării!) au ieșit pe străzi în Chișinău să ceară unirea cu țara-mamă, peste Prut s-au construit faimoasele poduri de flori...contextul internațional era favorabil, singura mare putere care ar fi putut să ne împiedice(Rusia) era în derută...Era nevoie doar de voința politică din partea clasei conducătoare a României și unirea s-ar fi făcut. Și să nu uitam că atunci Moldova era mai avansată economic decât România, nu ca acum când este o ruină... Și de ce nu s-a putut face totuși unirea în condiții atât de favorabile? Pentru că nu au vrut tovarășul Ion Iliescu și colegii săi din F.S.N., tributari încă ideologic și nu numai unei Moscove aflate pentru moment în genunchi. Momentul favorabil fiind pierdut, Rusia și-a revenit rapid din derută și a tras din nou cu forța Basarabia în sfera sa de influență(vezi conflictul înghețat din Transnistria).

A patra șansa ratată de România a fost în aprilie 1992, când Regele Mihai s-a întors în țară și a fost întâmpinat de 1 milion de români pe străzile capitalei, cu scandîri ca "Monarhia salvează România!". Atunci popularitatea monarhiei era la o cotă înaltă, și dacă clasa politică română ar fi fost de bunăcredință și ar fi avut în vedere binele țării, restaurația ar fi putut fi realizată. Restaurarea monarhiei ar fi adus României echilibru și stabilitate în plan intern și demnitate și prestigiu pe plan extern, precum și Regelui Mihai o reparație morală pentru abdicarea forțată din 1947. Și să nu uităm că îndepărtarea Regelui de la putere și schimbarea formei de guvernământ din monarhie în republică nu au fost făcute ca urmare a voinței populare prin referendum, ci prin forță de regimul criminal comunist, fiind ca urmare nule de drept. Însă, încă o dată, Iliescu și acoliții săi nu au fost dispuși să facă ceea ce trebuia pentru țară, pentru că asta ar fi însemnat să renunțe la putere, să-și piardă privilegiile și eventual să fie și trași la răspundere pentru crimele comise înainte și după revoluție. Urmarea? La 23 de ani după revoluție și 3 președinți de "valoare", România are o imagine deplorabilă pe plan extern și o situație aproape dezastroasă pe plan intern.

Acum, să încercăm pentru o clipă să ne imaginăm cum ar fi arătat România azi dacă cele patru șanse irosite ar fi fost fructificate toate la timpul lor: o țară curățată de comuniști și securiști în funcții de conducere, condusă de politicieni integri, care pun pe primul plan interesul național, o țară mai mare și mai puternică(dupa unirea cu Basarabia), o țară condusă de un Rege iubit și respectat atât în țară cât și în afara ei, o țară cu o Biserica condusă de ierarhi și preoți integri moral, adevărate exemple de cinste, moralitate și smerenie pentru cei pe care îi păstoresc...Pare o lume fantastică sau utopică, nu? Dar, cel puțin in parte, ar fi putut să devină realitate... 

În final, după atâtea  mari șanse ratate, ce ne mai rămane de făcut? Să stăm și să plângem imaginându-ne ce am fi putut să fim? NU. Să facem tot ce depinde de noi, aici și acum, pentru a împlini aceste deziderate ratate atunci: să realizăm unirea cu Basarabia când va fi posibil, să restaurăm monarhia cât mai repede și să contribuim la înnoirea și curățirea clasei politice corupte, tributare încă regimului comunist. Toate aceste scopuri sunt acum mult mai greu de atins decât în anii 1989-1992; mai greu, însă nu imposibil, cu un efort colectiv de voință a unei mase critice din mijlocul neamului românesc. După ce i-am lăsat pe neocomuniști și neosecuriști să facă ce vor din țara noastră timp de 23 de ani, ACUM e momentul să ne trezim, să ne ridicăm și să începem să o recucerim împreună, pas cu pas. Să începem cu credință, educație și solidaritate și să continuăm cu acțiune socială și politică hotărâtă, pentru ca să punem început bun unei autentice renașteri spirituale și materiale a Națiunii Române. Așa să ne ajute Dumnezeu.

Deșteaptă-te române, măcar acum, în ceasul cel din urmă...

4 comentarii:

  1. De ce oare crezi tu ca, unirea Romaniei cu Basarabia [mai precis cu Moldova]ar fi fost un punct esential pentru renasterea Romaniei?...
    Esti naiv, Adrei?..daca vocabularul tau nu mi-ar fi aratat ca esti o persoana citita,nu m-as fi deranjat sa raspund.Cine a facut ca Romania sa o ia in sens gresit? Cine a facut ca aceeasi vinovati de derapajul Romaniei,sa revina iar si iar la putere? Cine Andrei?...
    Off,Andrei..uite cum mi-ai stricat ziua;chiar nu ai inteles ca acei multi si f prosti ce asteapta ca o data la patru ani sa intinda mana cersind ceva,iar mai apoi, functie de darnicia ,,acelora'' sa stie pe cine vor vota, fara a se mai gandi la ziua de maine?
    Ei sunt vinovatii,Andrei...ei si cei ce s-au perpetuat pe la putere dorind intai binele propiu,si mai la urma al poporului roman.
    Off Andrei,mai bine nu intalneam randurile tale!...
    Sanduadianx.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu iti impartasesc punctul de vedere .Ai dreptate si este perfect adevarat ca ,pana acum ,"alesii "ne-au vitregit si ne vitregesc de un viitor luminos .in noi sta adevarata putere! puterea colectiva! continua tot asa, succes si cat mai multi adepti! Laura.

    RăspundețiȘtergere
  3. -romanii si nu doar ei merita sa fie sclavii evreilor, brasovenii dupa ce petrica neulander roman a considerat industria romaneasca drept fiare vechi si a facut sa se are cu plugul peste industria brasoveana acum este votat parlamentar de cartierul ,,tractorul,, incredibila prostia brasovenilorneulander petrica roman dupa ce si a scos buzunarele pe dos si a zis ca nu mai are bani in fata fabricii tractorul si a puso pe chituci acum e deputat de cartier ,,tractorul,,adevarat ca intotdeauna criminalul se intoarce la locul fapteinesimtirea celor care administreaza ramasitele uzinei tractorul se vad in continuare, sediul uzinei tractorul lumineaza falnic nonstop mai ceva ca empire state buildingcu ce bani se plateste risipa inutila de energie si care e scopul pt ca daca iar interesa de imaginea uzinei s ar apuca mai bine sa construiasca tractoare asa cum era prevazut in caietul de sarcini Revolutia a fost facuta de brukner brucan si neulander petre roman la ordinul ,,aliantei israelite universale,,cine vrea sa inteleaga politica si economia prima data trebuie sa citeasca ,, PROTOCOALELE ,,INTELEPTILOR (de fapt satanisti daca citesti ),, SIONULUI,, impreuna cu actualizarea lor PROTOCOALELE DE LA TORONTO,,daca se poate editia cu comentariile lui ioan mota este fabulos ... macar din uriozitate....veti avea mari surprize doar citind aceasta carte veti intelege de ce guvernantii si presedintii i-au atitea decizii aberante impotriva popoarelor lor, evident vor aparea unii agenti ,,orbi,, care vor spune ca sunt false dar ce exemplu mai bun vreti decit realitateaPrin lovitura de stat din 1989 s-a reinstaurat stalinismul, jaful asupra ţării, genocidul anti-românesc. Evreimea bolşevică a ascuns steagul roşu al Cominternului şi a ridicat steagul negru al globalizării vestice. Fiul torţionarului Leonid Tisminetski (Tismaneanu) ne dă lecţii de democraţie şi anti-comunism.despre dinescu ce sa mai zicem ca a fost premiat cu soacra.Dinescu, inventator de „inteligenţă artificială“ alături de soacra sa prof. Elena LOGHINOVSCHAIA - Consilier C.C.M.M.M, cetăţean al fostei URSS, actuala Federaţie Rusă, şi, în timpul liber, soacra lui Mircea Dinescu ce sa mai zicem ca parintii ne au adus comunismul iar copii lor ne au adus capitalismul, vezi cazurile tismaneanu, roman, patapievici ( si coincidenta sau nu sunt evrei)etc ah da si acum avem il avem pe naumovici ponta primministru, e bine, vom avea victorii multe.sorin Oprescu, fiul generalului de Securitate Hirsch, care ca orice evreu ce-şi maschează identitatea a devenit Oprescu, protejatul lui Ion Iliescu, , fals opozant al sistemuluiAdevăraţii criminali de dupa invazia sovietica şi-au dus traiul tihnit pînă la adînci bătrîneţi şi şi-au lăsat urmaşi de nădejde, care le continuă „opera” şi în vremurile noastre. Iată, doar, patru dintre aceste nume: Leonte Tismăneanu, născut Leonid Tismineţki, Walter Roman, născut Neuländer, Dionis Patapievici, născut Denys Patapiewicz, şi Mihai Oişteanu, născut Mihail Oigenstein. Ce au ei în comun?

    RăspundețiȘtergere
  4. În primul rînd, faptul că toţi sînt evrei, proveniţi din teritoriile unde sovieticii şi-au pregătit acţiunile împotriva României, toţi, după 1964, şi-au românizat numele pentru a-şi ascunde originea, dar, mai ales, crimele săvîrşite în perioada de bolşevizare a României, toţi au ajuns, cu sprijinul Moscovei şi al NKVD-ului, pe trepte înalte ale ierarhiei de partid, toţi şi-au lăsat cel puţin cîte un urmaş cărora le-a transmis atitudinea lor ostilă faţă de români şi misiunea de a continua să-i duşmănească.
    oovvreul naumovici ponta care a fost atat de lingusitor fata de ovvrreul mru percuteaza bine la comanda ,,aliantei israelite universale,, si ne sfideaza si cu kovesi, Nepotul colonelului NKVD Naumovici - khazar si asasin de romani si cu fiul colonelului NKVD Braunovici - khazar si asasin de romani. Amandoi dupa misiune au plecat in Israel Walter Roman, una dintre cele mai sinstre figuri ale ocupatiei sovietice, nu a fost omorat de Nicolae Ceausescu, afirma Stefan Andrei, ca martor ocular. Comunist de frunte si membru al gherilelor internationaliste din Spania, apoi sef la Radio Moscova al echipei de criminali anti-romani Ana Pauker, Leonte Rautu si Iosif Chisinevschi, Walter Roman s-a intors in Romania in 1944 pe tancurile sovietice, la propriu, ca locotenent-colonel in cadrul Diviziei "Horia, Closca si Crisan". El a fost decorat de Moscova in 1945 cu "Steaua Rosie" si inaintat la gradul de general-maior. Conform unui istoric al perioadei sovietice, exista documente care atesta ca Walter Roman a militat pentru infiintarea statului independent "Transilvania". Autor al celebrei sintagme "Dupa noi, vom veni tot noi. Noi nu scriem istoria, noi o cream", Walter Roman a murit in 1983, in urma unei operatii pe cord, la 70 de ani.

    RăspundețiȘtergere